RTV Veluwezoom nieuws
Gebruik de pijlen links en rechts van deze kop om andere dagen te zien.
Klik op de kleine foto's voor een vergroting
Zoek in het nieuws
   
  
WANDELEN MET EEN VLEUGJE HISTORIE DOOR HET ORDERBOS
Agendamaandag 17 juli 2017 00:00:00
APELDOORN - De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op donderdag 3 augustus een combinatie van een heerlijke wandeling met een vleugje historie door het Orderbos. Een gebied met afwisselende natuur, maar ook één met een rijke historie. Zo vindt u hier vijf oude grafheuvels en een sprengebeek. En tussen de 7de en 10de eeuw zijn hier tonnen ijzer geproduceerd voor de ijzerindustrie. Aan de hand van verschillende voorwerpen vertelt de boswachter u van alles over dit gebied. Uiteraard besteedt hij ook aandacht aan de natuur. En er valt genoeg te vertellen. Het Orderbos is namelijk het leefgebied van edelherten, wilde zwijnen, dassen, adders, boommarters en allerlei vogels. Nog tijd over? Dan laat de boswachter u graag het brongebied van de sprengenbeek. Start: 14.00 uur bij de voormalige Politieacademie, Kleiberg 15, 7312 SN Apeldoorn. Duur: ca. 2,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Henry Kats, tel. 06 - 53 435 237, Fijko Slijm, tel. 06 - 10 355 749 of Herman Heskamp, tel. 06 - 16 862 394. Orderbos Foto Nicole Burgers


FIETSTOCHT LANGS HET IJSSELDAL EN OVER DE POSBANK 6 JULI
Agendazondag 00000 00:00:00
ROZENDAAL - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op donderdag 6 juli een fietstocht over de Zuid-Veluwe. Woont u in de provincie Gelderland, dan heeft u vast al heel wat afgefietst op de Posbank. Maar kent u ook de kleine weggetjes? De boswachter kent de pareltjes van deze streek en neemt u graag mee langs de IJssel en over de Posbank. De tocht gaat zoveel mogelijk over kleine paden en landweggetjes, weg van het autoverkeer. Onderweg worden diverse plekken van historische waarde bekeken en met een beetje geluk komt u ook een ree, hert of wild zwijn tegen.
Start: 10.00 uur op de parkeerplaats van kasteel Rosendael tegenover de ingang, Beekhuizenseweg. GPS DD (decimale graden): 52.008369, 5.966238. Duur: ca. 6 uur. Afstand: ca. 45 km. Deelname: € 5,00 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Betaling: via Ideal bij reservering. Deelnemers dienen zelf voor een fiets en voor lunch en drinken voor onderweg te zorgen. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Peter Palstring, tel. 06 - 47 966 663 of Gerard van Kerkhoff, tel. 06 - 23 218 416.


(advertentie, klik om te vergroten)

NACHTZWALUWEXCURSIE OP DE LOENERMARK 7 JULI
Agendazondag 00000 00:00:00
LOENEN - De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen gaat met u op vrijdag 7 juli in de Loenermark op zoek naar de nachtzwaluw. Rond nachtzwaluwen bestaan allerlei verhalen en mythen, die geen positieve eigenschappen aan de vogel toedichten. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het mysterieuze leven van de nachtzwaluw. Overdag zie je ze niet of maar zelden en 's nachts produceert de vogel vreemde geluiden. Wilt u meer weten over deze bijzondere vogel? De boswachter neemt u mee naar de Loenermark en wandelt naar het leefgebied van de nachtzwaluw. Een unieke kans, want gewoonlijk is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk.
Start: 21.00 uur op de parkeerplaats bij de schaapskooi aan de Droefakkers te Loenen. Duur: ca. 2,5 uur, afhankelijk van de duisternis. Deelname: € 7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling via Ideal bij reservering. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Herman Heskamp, tel. 06 - 16 862 394 of Chris Holtslag, tel. (0313) 653 113.


LIEFDESBLOEMEN OP LANDGOED ROSENDAEL 15 JULI
Agendazondag 00000 00:00:00
Agapanthus- en kasteeltuinmarkt Kwekers van deze bijzondere kuipplant komen met hun planten, de op Rosendael reeds aanwezige agapanthuscollectie versterken en bieden ook hun planten te koop aan! Daarnaast zijn er informatiesessies over de verzorging en kan men tijdens deze dag ook andere planten, streekproducten, ansichten, antiek en curiosa en topkwaliteit tuingereedschap kopen. Geniet van de mooie vertrekken van het kasteel en ook het park is een bezoek waard! Tijd en datum: zaterdag 15 juli, tussen 11.00 – 17.00 uur. Kosten: volwassenen € 5,00. Bezoek kasteel (ook voor donateurs, Museumkaarthouders en Groei & Bloei). Meerprijs bezoek kasteel € 2,00 (voor donateurs, Museumkaarthouders en leden Groei & Bloei gratis kasteelbezoek). Adres: Kasteel en Park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal. Informatie: tel. (026) 364 46 45 of rosendael@glk.nl.


(advertentie, klik om te vergroten)

ZOMERCONCERTEN IN DE TUIN VAN KASTEEL MIDDACHTEN
Agendazondag 00000 00:00:00
De tuin van Middachten is net als voorgaande jaren weer het bijzondere decor voor vijf heel gevarieerde concerten. Bruisende klezmer, Fay Lovsky, Franse klassiekers, Ernst Daniel Smid, twee pianisten. Op vijf hopelijke zonnige zondagochtenden geniet je van dit alles! Alle informatie vind je op de site van cultuurbedrijf RIQQ.*Zondag 2 juli Mazzeltov *Zondag 9 juli Fay Lovsky & Arther Ebeling *Zondag 16 juli Charlotte Haesen & Tobalita Strijkkwartet *Zondag 23 juli Ernst Daniel Smid & the Four Baritones *Zondag 30 juli Mike del Ferro vs Jeroen van Veen. Alle concerten beginnen om 11.30 uur. De tuin is te bereiken via Landgoed Middachten 3, 6994 JC de Steeg. Kaarten kosten € 12,50 voorverkoop (15,- aan de deur) en voor kinderen is het 7,50 en kun je bestellen via www.cultuurbedrijfriqq.nl


VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO PUBLIEKSLEZING “BLACK HOLECAM PROJECT
Agendazondag 00000 00:00:00
Publiekslezing “Black holeCAM project: de jacht op zwarte gaten” door Christiaan Brinkerink. Steeds vaker komen er publicaties over zwarte gaten en de zoektocht hiernaar in het nieuws. Wat is een zwart gat eigenlijk en hoe weet men waar ze zijn? Waar komen ze vandaan? Op vrijdag 16 juni geeft Christiaan Brinkerink die verbonden is aan de Radboud Universiteit van Nijmegen een publiekslezing over de zoektocht naar deze mysterieuze objecten. Het idee is al zeker twintig jaar oud. Vanaf 1 april 2017 werken 8 radiotelescopen over de hele wereld samen om het centrum van de Melkweg te “fotograferen” met radiosignalen. In het centrum van de Melkweg – het sterrenstelsel waarin onze zon zich bevindt - is er volgens wetenschappers een superzwaar zwart gat. Een zwart gat is een gebied in de ruimte met zoveel zwaartekracht, dat er zelfs geen licht kan ontsnappen. Het Huygensgebouw in Nijmegen is het werkterrein van Christiaan Brinkerink. Daar staat de controlekamer. De informatie van de 8 telescopen komt daar binnen en wordt verwerkt en opgeslagen in de database. Drs. Christiaan Brinkerink laat het publiek een kijkje nemen bij dit project met een multimedia presentatie. De sterrenwacht is gevestigd in de monumentale boerderij “De Wijnbergenshof” en is iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht. Bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze. Parkeren is gratis op de parkeerplaats voor de boerderij. Het actuele programma is te vinden op website www.volkssterrenwachtbussloo.nl. Staat er een sterretje bij de voordracht, dan is de lezing ook voor het jonge publiek geschikt en is voorkennis niet nodig. Kijk ook op http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo of bel (0571) 262006. Lid Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS)


(advertentie, klik om te vergroten)

   
       

Copyright 2000-2017 RTV Veluwezoom.
Alle rechten voorbehouden.
Heb je een probleem met deze pagina:
Mail de webmaster!